Warmterijk Spouwmuurisolatie

Waarvoor staan lambda en R-waarden?

De lambda-waarde is de warmtegeleidingscoëfficiënt, dit geeft de warmtegeleiding van een bepaald materiaal aan. Deze wordt uitgedrukt in W/mK. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert en warmteverlies tegenhoudt. Bij de lambda-waarde is onderscheid te maken tussen initiële en effectieve waarde. De initiële lambda-waarde is de aanvankelijke warmtegeleiding wanneer het isolatiemateriaal net is aangebracht. De effectieve lambda-waarde is de uiteindelijke geleidbaarheid die materiaal, door veroudering, na verloop van tijd bereikt. Deze laatste waarde geeft een meer realistisch beeld van de situatie dan de alom aangehaalde initiële lambda-waarde.

De R-waarde geeft de warmteweerstand van individuele delen van een constructie weer. De R-waarde is de laagdikte (in meter) gedeeld door de warmtegeleidingscoëfficiënt (in W/mK), hieruit volgt de eenheid voor de R-waarde: m²K/W. Hoe groter de R-waarde, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt, hoe beter het materiaal isoleert. Bij een spouwmuur zijn er verschillende R-waarden te onderscheiden, zoals: de buitenmuur, spouwmuurisolatie, binnenmuur en pleisterlaag. De Rc-waarde is de som van alle R-waarden van in constructie.

Björn La Grouw - Directeur Warmterijk

Geschreven door Björn La Grouw
Björn La Grouw is de directeur van Warmterijk spouwmuurisolatie bv, een volledig gecertificeerd en erkend isolatiebedrijf. Hij heeft zijn hele leven in de isolatiebranche gewerkt en vormt daardoor het aanspreekpunt binnen het bedrijf. Björn is te vinden op:

Adviesgesprek

Iedere situatie is uniek en dat verdient een persoonlijke aanpak.

Gratis adviesgesprek