Warmterijk Spouwmuurisolatie

Isoleert stilstaande lucht niet al voldoende?

Het idee dat een lege spouw goed isoleert, is begrijpelijk. Stilstaande lucht heeft immers een bijzonder lage geleidbaarheid (warmtegeleidingscoëfficiënt). Warmte wordt echter niet alleen door geleiding overgedragen van binnen- op buitenmuur. Convectie en straling spelen eveneens een rol. Straling maakt zelfs 80% uit van de totale overdracht; lucht biedt hier praktisch geen weerstand tegen.

Tot slot staat de lucht in een spouw nooit stil. Spouwmuren zijn ontwikkeld om doorgedrongen regenwater gemakkelijk en snel af te voeren. Daartoe wordt de buitenmuur onderaan voorzien van openingen en staat meestal de spouw boven in open verbinding met de buitenlucht. Hierdoor komt er continu koude lucht in de spouw, terwijl de opgewarmde lucht deze weer verlaat. Dit komt de isolatie waarde niet ten goede. De isolatie waarde van een doorsnee (7cm) geïsoleerde spouw is om bovenstaande redenen dan ook ruim 10 maal hoger dan een ongeïsoleerde spouw.

Björn La Grouw - Directeur Warmterijk

Geschreven door Björn La Grouw
Björn La Grouw is de directeur van Warmterijk spouwmuurisolatie bv, een volledig gecertificeerd en erkend isolatiebedrijf. Hij heeft zijn hele leven in de isolatiebranche gewerkt en vormt daardoor het aanspreekpunt binnen het bedrijf. Björn is te vinden op:

Adviesgesprek

Iedere situatie is uniek en dat verdient een persoonlijke aanpak.

Gratis adviesgesprek