Warmterijk Spouwmuurisolatie

Bestaat er een verhoogde kans op vorstschade?

Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en een buitenspouwblad. Wanneer de lege spouw hiertussen geïsoleerd wordt, heeft het binnenspouwblad minder kans om zijn warmte af te geven aan het buitenspouwblad. Hierdoor zal de temperatuur van het binnenspouwblad gedurende het jaar gelijkmatiger blijven, terwijl die van het buitenspouwblad meer fluctueert door toedoen van de seizoenen. De temperatuur van de buitenmuur zal dus in de winter inderdaad lager zijn dan in de oorspronkelijke situatie.

Dit betekent geenszins automatisch kans op vorstschade. Door natuurlijke droging van de buitenmuur en het feit dat de meeste bakstenen een goede vorstbestendigheid kennen, heeft de vorst vooralsnog weinig grip op de gevel. De droging kan echter wel worden belemmert door een dampremmende laag (geglazuurde stenen, pleisterwerk, etc.). Daarom worden muren met een dergelijke laag niet door ons geïsoleerd. Geïmpregneerde gevels belemmeren de droging niet, hiermee wordt juist regenwater tegengehouden terwijl vocht vrij uit de stenen kan ontsnappen.

Björn La Grouw - Directeur Warmterijk

Geschreven door Björn La Grouw
Björn La Grouw is de directeur van Warmterijk spouwmuurisolatie bv, een volledig gecertificeerd en erkend isolatiebedrijf. Hij heeft zijn hele leven in de isolatiebranche gewerkt en vormt daardoor het aanspreekpunt binnen het bedrijf. Björn is te vinden op:

Adviesgesprek

Iedere situatie is uniek en dat verdient een persoonlijke aanpak.

Gratis adviesgesprek